maanantai 4. elokuuta 2014

Kuinka selvitä lomasta?

Lomat alkaa olemaan suurella osalla takanapäin ja kuten kaikki tietää, lomailu on rankkaa. Tehtyäni gallupia, niin uskokaa tai älkää, monesta oli mukava palata töihin. Ainoita mörköjä ovat ensimmäisten päivien jännityksenaiheet: Mahtuvatko työhousut jalkaan? Paljonko sähköposteja on odottamassa? Onko pomo keksinyt vieläkään parempia vitsejä? Onko tämä vieläkään helmompaa? Usein pettymys on suuri, sillä suurimpaan osaan kysymyksistä vastaus on ei. Ja siltikin; "Ihanaa palata töihin!"

Miksi se on niin ihanaa?

Vastaus on helppo: koska arki. Kuten kaikki tietävät, ihminen stressaa, jännittää ja jopa pelkää muutoksia. No mikä loma sitten on, jos se on maksimissaan kaksi kertaa vuodessa? No se on silloin muutos arjessa. Lomalle jäämisessä monia jännittää jo se, että tulenko taas kipeäksi heti kun loma alkaa, kuten joka vuosi? Jos sitä tarvitsee jännittää niin todennäköisesti kyllä. Taas yksi stressin aihe lisää. Loman alussa sairastuminen johtuu useimmiten siitä, että työstä johtuva stressi laukeaa. Joten älkää hyvät ihmiset jännittäkö sitä, vielä vähän lisää stressiä lauettavaksi, hyvähyvä!

Arki on muutenkin monille helpompaa. Syöminen helpottuu, kun elämänrytmi palautuu, eikä tarvitse (huh, mikä velvoite aina lomalla) reissata ja grillata joka hemmetin päivä. On taas aikaa ja rahaa kaikelle. Lomallahan sitä ei tunnetusti ole. Salillekaan ei ole viitsinyt lomalla mennä, koska... Noh, loma. Kuka sitä salilla tai lenkkipoluilla viettäisi? Useimmilla ajatus on, että "Sitten loman jälkeen mä alan taas...". Joo'o, eihän se pitkän tauon jälkeen tietenkään vaikeampaa ole ja kynnys sen kun madaltuu, eikös? Loman jälkeen ajatus pysyy samana, lause vain muuttuu "Ensi viikolla/huomenna mä aloitan...". Katsotaan puoli vuotta eteenpäin, alkaa paniikki nimeltä "Rantakuntoon kesällä 201?" tai "Kesäkilot kuriin.". On sulla ainakin ollut pitkä ja osittain luminenkin kesä, kun se jouluun asti yltää.

Kun siis mietitään kuinka selvitä lomasta, tarvitsee aloittaa itse lomasta. Luo lomalle oma arki, joka jäljittelee kotiarkeasi, kun käyt töissä. Ajattele loma niin, että sinulla on viitenä päivänä viikossa kahdeksan tuntia enemmän aikaa levätä, nauttia kesästä (tai mikä vuodenaika sitten onkaan) ja tehdä asioita, joita ei muuten olisi aikaa tai energiaa tehdä. Loma ei tarkoita sitä, että sinulla on viikossa 40 tuntia enemmän aikaa syödä, syitä valita epäterveellisempää ruokaa kuin arkena, syitä jättää aterioita välistä tai syitä jättää liikkumatta. Jos salille meno ei kiinnosta, nappaa kahvakuula käteen ja paina ulos treenaamaan. Tai lähde vaikka tekemään porrastreeniä. Taas asioita, joita ei ehkä työarkena tulisi tehtyä. Ja kesällä jos koska kauppojen vihannesosastot notkuvat kotimaista tavaraa suht halvalla, joten mitäpä jos heittäisit grilliin vaikkapa kanaa ja vihanneksia makkaran sijasta?

Pitäkää siis kiinni arjesta, rakastatte sitä kuitenkin.


Ihanaa lomaa niille, joilla se on vieläkin edessä!

-Tiia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti